musztarda

Różne oblicza musztardy

Musztarda tylko do kiełbasy na grilla? Nic bardziej mylnego. Ten zimny sos ma różne oblicza i doskonale sprawdzi się w sosie sałatkowym czy jako marynata do mięs.

Musztarda ze względu na swoje właściwości ułatwiające trawienie to nieodłączny dodatek do grilla. Można ją swobodnie łączyć z kiełbasą, mięsem czy szaszłykami przygotowywanymi podczas BBQ ze znajomymi. Właśnie tak najczęściej towarzyszy nam na stołach. Warto dodawać ją do potraw, ponieważ produkowana jest z gorczycy, która bogata jest w witaminy niezbędne w organizmie człowieka. Dodatkowo urozmaica smak dań, zwłaszcza, gdy wykorzystamy jakąś musztardę smakową np. o smaku papryki firmy OCTIM.

Warto wspomnieć, że musztarda ma wiele innych zastosowań. To świetny dodatek do sosu sałatkowego, niezbędnego nawet do zwykłej surówki. Sprawdzą się tu nowości firmy OCTIM: musztarda o smaku suszonej żurawiny czy suszonej śliwki. Wystarczy połączyć kilka łyżek oliwy z łyżką musztardy, przyprawami i wodą, aby otrzymać zdrowy dressing.

Nowości te można także wykorzystać do mięs. Marynata z dodatkiem ulubionej musztardy sprawi, że mięso będzie miało wyrazisty smak. Do marynaty świetnie nadadzą się wszystkie nowości firmy OCTIM: musztarda o smaku wędzonej papryki i rozmarynu, smażonej cebulki, suszonej żurawiny czy suszonej śliwki. W prosty sposób można sprawić, że danie będzie miało niepowtarzalny, wyszukany smak. Do czerwonego mięsa polecamy musztardę o smaku wędzonej papryki i rozmarynu, a do drobiu warto dodać musztardę o smaku suszonej żurawiny lub suszonej śliwki.

Ryby powinniśmy jeść często, ponieważ zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe OMEGA 3, dużo przyswajalnego białka oraz jod. Bez odpowiedniego doprawienia są jednak mało wyraziste i wielu osobom nie smakują, dlatego warto wiedzieć, że musztarda o smaku smażonej cebulki OCTIM stanowi doskonałe dopełnienie dań z ryb słodkowodnych. Nadaje im lekko ostrego smaku i wyczuwalnego aromatu smażonej cebulki.

Musztarda OCTIM to dobry dodatek do dań wegetariańskich. Warto sięgnąć po produkt o smaku papryki z rozmarynem. Warzywa gotowane na parze zyskają dzięki niej niepowtarzalny i pikantny smak. Nudne dania nabiorą charakteru, a pyszne i zdrowe warzywa będą częściej gościć na naszych stołach.

Dla najmłodszych polecamy musztardę o smaku suszonej żurawiny, której nietypowy smak wynika z zawartości octu jabłkowego i owoców. Musztarda o delikatnym, lekko słodkim smaku tworzy połączenie idealne dla dzieci. W taki sposób może zacznie się ich przygoda z musztardą.

No Comments

Leave a Comment